Beagle Harrier

ΕΚΤΡΟΦΕΙΟ ARTEMISION

Μορφολογία

ΣΤΑΝΤΑΡ ΦΥΛΗΣ ΚΑΤΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟ F.C.I. No 290

 

ΚΑΤΑΓΩΓΗ:   ΓΑΛΛΙΑ

 

ΚΕΦΑΛΙ

Δυνατό, όχι στρογγυλό και όχι με έντονο ρινομετωπικο στοπ.

 

ΚΡΑΝΙΟ  

Φαρδύ,οριζόντιο. Ινιακό όγκωμα διακριτικό.

 

ΑΚΡΟΡΡΙΝΙΟ

Αναπτυγμένο,μαύρου χρώματος.

 

ΡΙΓΧΟΣ-ΜΟΥΣΟΥΔΑ

Το μήκος του είναι το ίδιο με το κρανίο. Δεν πρέπει να είναι τετράγωνο. Κοιτάζοντας στο προφίλ πρέπει να φαίνεται λεπτό. Το ρύγχος ευθείς και όχι κυρτό.

 

ΧΕΙΛΗ

Να καλύπτουν την κάτω γνάθο αλλά όχι να πέφτουν κάτω από αυτή.

 

ΑΥΤΙΑ

Μεσαίου μεγέθους. Να μην ξεπερνούν την μύτη, όταν είναι τεντωμένα προς τα εμπρός. Είναι διπλωμένα στο μεσαίο μέρος και κρέμονται ευθεία κάτω. Στην άκρη τους κάνουν μια μικρή μύτη.

 

ΛΑΙΜΟΣ

Ελαφρός στρογγυλωμένος, δυνατός, προσκολλημένος στους ώμους.

 

ΜΑΤΙΑ

Έξυπνο βλέμμα, σκουρόχρωμα.

 

ΡΑΧΗ

Κοντή και μυώδης.

 

ΟΣΦΥΪΚΗ ΧΩΡΑ

Ελαφρώς κυρτωμένη και δυνατή.

 

ΘΩΡΑΚΑΣ

Αρκετά κατεβασμένος, ποτέ πολύ επίπεδος. Στέρνο πολύ προεκταμένο στο πίσω μέρος.

 

ΚΟΙΛΙΑ

Ελαφρός ανεβασμένη και γεμάτη.

 

ΟΥΡΑ

Μεσαίου μήκους, χονδρή στην ρίζα και λεπταίνει στην άκρη. Στέκεται ψηλά αλλά όχι γυρισμένη στην ράχη.

 

ΕΜΠΡΟΣ ΑΚΡΑ

Πόδια όχι μακριά αλλά στενά και τελείως κάθετα. Ώμοι μακριοί, κεκλιμένοι και μυώδης δάχτυλα κλειστά και σφιχτά. Τα πέλματα μάλλον χονδρά.

 

ΠΙΣΩ ΑΚΡΑ

 

ΙΣΧΙΑ           

Κεκλιμένα και δυνατά.

 

ΜΗΡΟΙ             

Καλά κατεβασμένοι , νευρώδεις και μυώδεις.

 

ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΙ

Κοντά στη γη, και κάθετοι στο έδαφος.

 

ΤΡΙΧΩΜΑ

Πολύ πυκνό και λείο. Το δέρμα είναι άσπρο με μαύρες βούλες.

 

ΧΡΩΜΑ

Τρίχρωμο, πυρρόξανθο-μαύρο-άσπρο. Στα πόδια το άσπρο μπορεί να έχει κηλίδες κόκκινες. Τα χρώματα μπορεί να είναι μονόχρωμα η με μπαλώματα. Υπάρχουν και τα γκρι Μπιγκλ Χαρριερ η τα γρι  τρίχρωμα, τα οποία δεν μπορούν να αποκλειστούν από την φυλή  για τον χρωματισμό τους.

 

ΥΨΟΣ

Το ύψος στο ακρώμιο είναι από  0,43 έως 0,50 cm

 

ΒΑΡΟΣ

Το βάρος του κυμαίνεται από  15 έως 18  κιλά.

 

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΗΣΗ

Είναι σκύλος αρμονικός, ισορροπημένος, κομψώς, πολύ έξυπνος και υπάκουος. Είναι θαρραλέος, ευκίνητος ακόμα και τολμηρός.

 

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

Σκύλος Μεσαίου μεγέθους, μεγάλο πάθος για το κυνήγι, ταχύτητα και τρομερή αντοχή. Στην καταδίωξη είναι ικανός να εξαντλήσει ακόμα και το ζαρκάδι. Είναι πολύ θετικός στα πατήματα με πολύ καλή όσφρηση. Έτσι μπορεί εύκολα να ξεχωρίσει τα φρέσκα πατήματα με σιγουριά. Είναι ποιο γρήγορος από τα μπιγκλ, κυνήγι σε όλα τα εδάφη, και δεν λέει όχι και στα ποιο πυκνά μέρη και βάτους. Συνεργάζεται άψογα με τον κυναγωγο του και και εκπαιδεύεται εύκολα. Κυνηγάει το ίδιο καλά και με άλλους σκύλους, αγέλες, αλλά μόνος του δείχνει την κυνηγετική του ικανότητα.

 

ΙΣΤΟΡΙΑ

Στον  Καναδά μερικοί λαγοκυνηγοί έχοντας τα μπιγκλ και τα χαρριερ θέλησαν να φτιάξουν ένα σκύλο ποιο ψηλό από το μπιγκλ και λίγο ποιο κοντό από το χαρριερ. Ποιο γρήγορο από το μπηγκλ αλλά και από το χαρριερ. Έτσι διασταυρώσαν και έφτιαξαν το ΜΠΙΓΚΛ  ΧΑΡΡΙΕΡ. Είναι γεγονός ότι  μετά από μερικά χρόνια κατάφεραν να  κάνουν το  ΜΠΙΓΚΛ  ΧΑΡΡΙΕΡ  ποιο γρήγορο από το ΜΠΙΓΚΛ και ποιο ανθεκτικό. Μετά πήραν την ιδέα και οι Άγγλοι,  όπου αυτά τα σκυλιά έπεσαν θύματα κάποιον εκτροφών που ήθελαν τα σκυλιά τους να μοιάζουν ποιο πολύ στο μπιγκλ η ποιο πολύ στο χαρριερ. Έτσι δεν μπόρεσαν ποτέ να παρουσιάσουν  ποτέ τα στάνταρ της φυλής. Περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα ο Γάλλος BARON  GERAND  πήρε από την Αγγλία δυο ΜΠΙΓΚΛ  ΧΑΡΡΙΕΡ και τα πήρε στην Γαλλία. Τα εκπαίδευσε στα ζαρκάδια όπου τα κυνηγούσαν τα εξασθενίζαν και τα έπιαναν. Από τότε άρχισαν να γνωρίζουν μεγάλη φήμη στην Γαλλία. Στην συνεχεία τα διασταυρώσαν με σκύλους μεσαίου μεγέθους της νοτιοδυτικής Γαλλίας και το 1974 κατάφεραν να κατοχυρώσουν την φυλή στο  F.C.I.  παρουσιάζοντας τα στάνταρ του νέου  BEAGLE  HARRIER

Τώρα τα μπιγκλ χαρριερ κυνηγούν τον λαγό με πολύ πάθος, αλλά δεν λένε όχι στην εκπαίδευση τους στο ζαρκάδι και το αγριογούρουνο. Επίσης Τώρα το BEAGLE  HARRIER  γνωρίζει  μεγάλη φήμη σε αγώνες ιχνηλασίας που γίνονται στην Γαλλία την Ιταλία και την Ισπανία , καθώς οι βαθμολογίες τους είναι πολύ υψηλές.